Често задавани въпроси

За системи за вътрешно подово отопление


1. Колко електроенергия ще потребява системата?

При всеки отделен проект ние предоставяме информация за това, каква ще бъде инсталираната мощност на системата, но това не е мощността, която ще се потребява на час системата ви, тъй като системите имат регулатор, с който вие управлявате работата на нагревателите, задавате конкретна температура на пода и въздуха и той включва и изключва системата при падането на желаната температура и при достигането й. Това колко време ще трябва да работи, за да достигне и поддържа зададената от вас температура, и колко електроенергия ще потребява, зависи първо от това колко добре е изолирано помещението ви и колко бързо ще изстива. 


2. Колко струва подовото отопление на кв.м.?

Не може да се даде точна цена за подовото отопление на кв.м., защото тя зависи от това каква мощност искате да инсталирате на кв.м. в помещението ви, какъв регулатор ще изберете за контрола на системата, и с каква дължина кабел ще постигнете необходимата ви мощност. Самите нагревателни кабели са с фиксирана дължина и мощност и цената им на линеен метър намалява с увеличаването на дължината им, а вие избирате най-близкия до необходимата ви на вас мощност. 


3. Необходимо ли е да има изолация на пода? Каква дебелина? Колко се завишава нивото на пода?

Поставянето на подово отопление без изолация на пода е немислимо. Изолацията е абсолютна задължителна, в противен случай ще имате 70% загуби. Повече от половината топлина ще отива за загряването на плочата и системата ще харчи много повече електроенергия а ефектът от работата й ще се усеща много по-бавно. Изключително важно е да поставите изолация на пода. Колкото по-дебела, толкова по-добре, но зависи колко ви позволява да се завиши нивото на пода, конструкцията на жилището ви. Ние препоръчваме минимум 2см изолация (фибран), върху която се прави замазка (3-3.5см), след което кабелите се поставят върху замазката в слепващият слой на плочките и се получава завишение от около 7-8см (до плочките включително). А ако нивото на пода не ви позволява такова завишение, може да използвате нашата F-board изолация за подво отопление, която е с дебелина само 6мм и върху нея не се изисква направата на допълнителна замазка, защото тя е двустранно армирана със стъклофибърна мрежа и циментово покритие. Нагревателните кабели се поставят директно върху нея, като завишението на пода, вкл. плочките е общо 2см. 


4. Безопасни ли са нагревателните кабели?

Нагревателните кабели в наши дни се разработват по последни технологии, серитфицирани са и отговарят на всички изисквания за потребление и безопасност. Могат и се монтират директно във вода /за отоплението на тъби и др./ и по никакъв начин не са опасни. Нямат никакво вредно лъчение, екранирани са и даже употребата на такъв тип лъчисто отопление, занижава нивата на прах в помещенията, поради ниската циркулация на въздуха и е доказано, че са дори полезни за хора с респираторни и ставни проблеми. 


5. Какво ще стане с подовото отопление, ако пода се е пропукал и пропуска вода?

Водата не представлява проблем за нагревателните кабели. Те са влаго и водоустойчиви и за различни приложения, се монтират, и директно във вода. Единствения проблем, който може да доведе до спиране на работата им е механична повреда, в следствие на някакви последващи ремонтни дейности в помещението.  Много е важно да уведомявате всякакви майстори, които работят след монтажа на подовото отопление, че има такова и да се има предвид, че захранващите кабели на нагревателните са монтирани в стената под регулатора и трябва да се внимава и със евентуалното дупчене на стените, не само на пода.


6. Кабелите могат ли да се режат?

Нагревателните кабели се предлагат с фиксирана дължина и мощност и НЕ могат да бъдят рязани или удължавани с други нагревателни кабели. Може да се скъсява/удължава само студения захранващ кабел, който е фабрично свързан към нагреватления.


7. Каква мощност е необходима за отоплението на помещението ми?

Необходимата мощност за отоплението на дадено помещение, зависи от неговите конкретни топлинни загуби и от това какъв ефект искате да постигнете дали цялосто отопление или да използвате подовото само за комфортен и топъл под. В повечето случаи клиентите ни не разполагат с проект за топлинните им загуби и не знаят какви са с точност, и най-често за цялосто отопление и подово под плочки се залага мощност от порядъка на 160-200W/m2, а за комфортен и топъл под от 100-130W/m2. 


8. Каква е гаранцията за системите за вътрешно подово отопление? 

Гаранцията на системите е 10год., при монтаж от ваша страна, а при монтаж от нас или одобрен от нас специалист гаранционния срок е 25год., като ако попълните определени данни в сайта на производителя, може да позлвате и доживотна гаранция за системата ви.


9. Възможно ли е да се ремонтира подово отопление, ако се повреди с времето или има механична повреда?

Да, възможно е. Има специален уред с който се намира точното място на повредата и се разкъртва само там където е необходимо. Клиентът обаче трябва да може да предостави информация за инсталираната му система и чертеж на подовото отопление, които се съдържат в гаранционната карта.


10. Колко време отнема монтажа за едно помещение?

При стандартни помещения с обща квадратура до 100м2, монтажът е възможно да се извърши в рамките на 1-2 дни.  


11. Мога ли да имам подово отопление без терморегулатор?

Не, наличието на терморегулатор с външен подов датчик е абсолютно задължително, за да функционира правилно системата и да е валидна гаранцията й.


За системи против лед и сняг


1. Колко метра кабел ми е необходим за отоплението на обикновенни/стандартни улуци и водостоци?

За да бъде ефективно предпазването от замръзване на стандартни улуци и водостоци е необходимо да се инсталират 40W/m или две дължини нагревателен кабел, т.е. ако имате свързани 15м улук и 5м водосток, ще ви е необходим един кабел с обща дължина 40м.


2. Колко струва на линеен метър нагревателния кабел? 

Цената на нагревателния кабел на линеен метър варира, тъй като колкото по-дълъг е кабела, който ви е н


3. Може ли да се постави кабел само във улуците или само във водосточните тръби?

Възможно е, но не е препоръчително, защото има вероятност водата пак да замръзне в участъка в който няма отопление и да създаде проблем, а кабелът колкото е по-дълъг, толкова е по-ниска цената му на линеен метър и за това винаги е по-добре да се отопляват целите улуци и водостоци.


4. Могат ли да не се отопляват целите водосточни тръби до долу?

Ако някаква част от водосоточните тръби е вътрешна и скрита в сградата, няма проблем да се отоплява само външната част на водостока и да се предвиди нагревател с дължина необходима само за нея. 


5. Мога ли да включа нагревателния кабел директно в контакт?

Не, за да е валидна гаранцията нагревателните кабели задължително трябва да са свързани към контролно ел.табло с ДТЗ, предпазители, светлинна индикация и бутон за включване и изключване, дори и без никакво управление за автоматичен контрол или за контрол само по тепература, те пак трябва да са свързани към ел.табло.


6. Необходим ли е регулатор за отопление на улуци и водосточни тръби?

Да, за ефективната и икономична работа на системата препоръчваме използването на регулатор/упралвление за системите против лед и сняг. без наличието на такова, ще трябва да има човек, който да се ангажира с наблюдението и своевременното включване/изключване на системата.


7. За отоплението на външна тераса, рампа, площадка необходимо ли е да има изолация на пода?

Не, при изпълнението на системи за външно подово отопление не е необходимо постаянето на изолация, кабелите се поставят върху финна пясъчна основа, при рампите или директно върху бетонната основа, в зависимост от конкретното приложение и конструкцията на пода.


8. За отоплението на външна водопроводна тръба, нагревателния кабел може ли да бъде поставен вътре в тръбата, а не отвън?

Да, възможно е, но ние винаги препорчъваме нагревателя да бъде монтиран върху тръбата и фиксиран към повърхността й с алуминиева лепенка.


9. Колко електроенергия ще потребява системата ми против лед и сняг?

При всеки отделен проект ние предоставяме каква ще бъде инсталираната мощност на системата, но потреблението на електроенергия, зависи от това колко време ще трябва да работи тя, колко често ще вали сняг и т.н. При наличието на управление за автоматичен контрол, вие си гарантирате, че системата ще работи само когато е необходимо и колкото е необходимо и с около 70% по-ниски разходи за ел.енергия.

За системи за лъчисто отопление


За жилищни площи, офиси и отдалечени работни места


1. Каква мощност е необходима за отоплението на помещението ми и колко електроенергия ще потребяват панелите за лъчисто отопление?

Необходимата да се инсталира мощност е строго индивидуална и зависи от конкретните топлинни загуби на помещението, което желаете да отоплявате. Когато клиентите ни обаче, нямат проект за топлинните загуби и не знаят какви са с точност, необходимата да се инсталира мощност се изчислява на база кубатура на помещението. 

- За помещение до 100м3, трябва да се подсигури мощност от приблизително 45W/m3

- За помещение от 100м3-500м3, трябва да се подсигури мощност от приблизително 35W/m3

- За помещение от 500м3-1000м3, трябва да се подсигури мощност от приблизително 30W/m3

- За помещение над 1000м3, трябва да се подсигури мощност от приблизително 25W/m3


Трябва да имате предвид, че това са груби сметки, когато не са известни топлинните загуби, и не можем да гарантираме на 100%, че инсталираната мощност, ще бъде достатъчна. Всичко зависи от това колко добре е изолирано помещението ви.

 

2. Лъчението на панелите вредно ли е?

Не, панелите се произвеждат по последни технологии, сертифицирани са и отговарят на всички изисквания за потребление и безопасност и по никакъв начин не са вреди. С този тип отопление има много ниска, почти никаква циркулация на въздуха, поради което и много ниски нива на прах, което е много благоприятно за хора с респираторни проблеми и алергии.


3. Необходим ли е регулатор за контрола на работата на панелите?

Възможно е да инсталирате панелите и без регулатор, а само с ключ за механично включване изклюване, но ако искате да поддържате конкретна температура в помещението, трябва да имате регулатор. Самите панели имат защита от прегряване и използването им без терморегулатор не е проблем.


За халета и складове


1.Мога ли да отоплявам само част от склада/халето си?

Да, високотемпературните лъчисти отоплителни панели най-често се използват за зоново отопление в халета и складове, като се монтират в зоните с работниците или най-често обитаваните зони. 


2.На каква височина могат да се монтират панелите?

Най-подходящата височина за монтаж, зависи от конкретното приложение и условия на обекта и много често подлежи на промяна след известно време употреба. Много често за зоново отопление, ако няма някакви съоръжения, които да пречат панелите могат да се монтират и на височина 2-3м, а за цялостно и на по-голяма височина но максимум до 5м.


3.Каква температура на въздуха ще се постигне с лъчисто отопление?

Лъчистото отопление е насочено главно към затоплянето на хората и обектите, затоплянето на въздуха е вторичен ефект и това каква температура ще се постигне зависи от инсталираната мощност, топлинните загуби на помещението и температурата отвън, и е строго индивидуално за всеки отделен случай.