Подово отопление

Електрическото подово отопление, наричано още, лъчисто отопление, става избор за основно отопление на все повече домакинства в страна ни.


Предимствата му пред обикновеното конвекционално отопление са много, но основното е неговият принцип на действие. Конвекционалните системи (климатици, конвектори и др.) трябва да затоплят първо целия обем въздух в помещението и чак след това хората започват да се чувстват комфортно и топло, като най-високата температура в помещението е на тавана, пода остава студен, а поради циркулацията на въздуха, нивата на прах се завишават. Което го прави некомфортно и икономически неизгодно за просторни помещения с високи тавани.


Системите за лъчисто подово отопление имат съвсем различно разпределение на топлината и друг принцип на действие. Тяхната топлина е насочена към затоплянето на хората и обектите в помещението и най-високата температура започва от пода, като постепенно намалява към тавана. Въздухът в помещението също се затопля, но вторично от вече загретите обекти, а вие се чувствате комфортно и топло при по-ниска температури на въздуха.


При правилно проектиране и наличието на добри изолационни параметри на жилището ви, включително изолация на пода, както и регулатори с вграден въздушен и външен подов датчик, за контрола на работата на системата, в наши дни това е един от най-ефективните и икономични методи за отопление. 


Съществуват два типа нагреватели за електрическо подово отопление, нагревателни фолиа ECOFILM за монтаж под ламинат или паркет и нагревателни кабели, и мрежи за монтаж под плочки ECOFLOOR.